Crestere accentuata a competitivitatii in toate sectoarele economiei globale cat si progresul accelerat al stiintei si tehnologiei inregistrat cu precadere in ultimele decenii reprezinta rezultatul firesc al diviziunii muncii si al specializarii agentilor economici, factori decisivi in imbunatatirea parametrilor produselor in paralel cu asigurarea unor costuri de productie si vanzare optime.
Poliesteri armati cu fibra de sticla
Cu o istorie de mai putin de 100 ani, materialele compozite au reprezentat o provocare dar in acelasi timp o solutie in contextul in care aceste materiale poseda caracteristici mecanice superioare in conditii de exploatare dificile si de lunga durata (diferente de temperatura, presiune, radiatii UV, uzura, agenti corozivi, etc). Spre deosebire de alte materiale cu atribute mecanice asemanatoare, un mare avantaj al acestui tip de material il reprezinta greutatea redusa.
Principiul de baza in obtinerea materialului compozit dorit si implicit al piesei proiectate, consta in reactia de polimerizare a rasinii poliesterice nesaturate armata in prealabil cu fibra de sticla.
In functie de solicitarile clientului, complexitatea, aspectul si pretul tinta al piesei, determinam procedeul tehnic adecvat obtinerii produsului.
In fabrica noastra optam pentru trei tehnologii ce folosesc matrite deschise: laminarea manuala, proiectia simultana si infasurare filamentara.
- Laminarea manuala consta in turnarea in matrite deschise, gelocoat-ate in prealabil, a rasinii pe straturile de fibra de sticla pana la atingerea grosimii dorite. Laminarea este solutia adecvata pentru piese cu forme complexe, avantajul constand in controlul foarte bun al suprafetei in scopul obtinerii parametrilor doriti.
- Proiectia simultana este un procedeu ce consta in aplicarea, cu un pistol special, pe matrita deschisa, gelcoat-ata in prealabil, a amestecului format din rasina si fibra de sticla. Aceasta tehnica se preteaza foarte bine la piese de mari dimensiuni, cu scopul de a scurta timpul de productie si implicit costurile manufacturarii.
- Infasurarea filamentara reprezinta procedeul utilizat in producţia pieselor cilindrice de mari dimensiuni in mare parte rezervoare cu intrebuintari diverse. Avantajul acestei tehnici consta in faptul ca piesele realizate astfel au o rezistenta sporita, armatura fiind formata din fibra de sticla cu fir continuu.
Termoformare
Procesul de termoformare consta in prelucrarea sub vid si la temperatura ridicata a materialelor plastice precum placile din acril sau ABS in masina de termoformare, placile luand forma matritei respective. Ciclul de productie se finalizeaza prin taierea piesei conform desenului tehnic cu ajutorul unui robot CNC in 5 axe.
Pentru comenzile in serii mari, termoformarea reprezinta o solutie eficienta din punct de vedere al costurilor de productie si al ciclului scurt de productie.